Небезпечна дитяча косметика?!

Нещодавно в м. Нова Каховка відбувся регіональний семінар-тренінг з хімічної безпеки «Вільне від токсикантів довкілля для майбутніх поколінь в Україні». Захід проведено для методистів та співробітників дошкільних навчальних закладів Херсонської області в рамках проекту Всеукраїнської екологічної громадської організації «МАМА-86» (ВЕГО «МАМА-86») за підтримки Шведського товариства охорони природи (SSNC).

Інформаційні кампанії проекту охоплюють цільові групи та за допомогою різноманітних методів і заходів забезпечують їх широке поінформування щодо небезпек токсичних речовин у товарах, виконання певних рекомендацій і відповідне навчання. Семінар-тренінг організовано регіональним осередком «МАМА-86-Нова Каховка», з яким Центр співпрацює більш, ніж 10 років.
За рекомендацією методиста методичного кабінету при управлінні освіти Херсонської міської ради Шаповал Наталії Миколаївни від міста Херсона були направлені представники дошкільних закладів освіти, що опікуються екологічним вихованням, а саме:
- Чорна Світлана Валеріївна, вихователь-методист Херсонського ясла-садка № 11 комбінованого типу з логопедичними групами Херсонської міської ради;
- Сучиліна Вікторія Андріївна, вихователь Херсонського ясла-садка № 67 комбінованого типу з логопедичними групами Херсонської міської ради;
- Петренко Наталія Михайлівна, психолог Херсонського ясла-садка № 77 Херсонської міської ради;
- Гайворонська Антоніна Дем’янівна, вихователь-методист Херсонського ясла-садка № 85 Херсонської міської ради,
а також методист еколого-натуралістичного напряму  Центру Василенко Лариса Михайлівна.

На заході розглядалися питання:
- чи можемо ми створити оточення, вільне від шкідливих речовин, у дошкільних навчальних закладах?;
- вплив токсичних хімічних речовин на здоров’я дітей та довкілля;
- токсичні компоненти у засобах особистої гігієни та косметиці для дітей.
- законодавчо-нормативна база та сертифікація продукції для дитячих садків;
- як зменшити навантаження на організм дитини хімічними сполуками у дитячому садочку: рекомендації, поради фахівців.

Окрім цього, учасники працювали в групах та проводили експертизу якості та безпечності дитячих м’яких іграшок, розробляли рекомендації щодо вибору «правильної» іграшки, аналізували вміст мийних та косметичних засобів, визначали рівень їх безпечності, розробляли рекомендації для батьків щодо безпечного вибору засобів особистої гігієни для дітей. Цікавий методичний матеріал, який отримали учасники заходу, стане в пригоді для проведення інформаційно-просвітницьких заходів у вищезазначених колективах.