Результати міського етапу Всеукраїнського конкурсу "Юний селекціонер" (2021 р.)

З метою залучення здобувачів освіти до проведення дослідів з генетики та селекції щороку проводиться міський етап Всеукраїнського конкурсу «Юний селекціонер» (далі - Конкурс).

Відповідно до наказу управління освіти Херсонської міської ради від 31.08.2021 року № 166-Т «Про організацію та проведення міських заходів екологічного напряму в 2021/2022 навчальному році» в даному Конкурсі пропонувалось взяти участь закладам загальної середньої освіти за вибором.

Бажання взяти участь у Конкурсі виявили два заклади загальної середньої освіти: № 30, 48.

Завдання Конкурсу передбачали роботу учасників над створенням банку даних поширення сортів і гібридів, сільськогосподарських культур (в тому числі трансгенних) в регіоні; ознайомлення з досягненнями сучасної селекції та генетики; оволодіння технікою селекційного процесу (виведення нових сортів за завданням вчених НДІ, закладів вищої освіти; проведення випробування перспективних сортів і гібридів вітчизняної та зарубіжної селекції; ознайомлення з сучасними технологіями вирощування насіння сільськогосподарських культур.

Бурдуленко Вероніка, учениця 6-В класу Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 30 з поглибленим вивченням предметів природничо-математичного циклу та англійської мови Херсонської міської ради, працювала над обробкою та загартовуванням насіння перцю солодкого (оскільки провести селекційні дослідження в побутових умовах можливості не було) й поділилась досвідом вирощування перцю солодкого на власній присадибній ділянці.

«Екзотичний фрукт в українському саду» (на прикладі інжиру, сорт Далматський) – таку назву мала робота Дроботенко Валерії, учениці 7-А класу Херсонського загальноосвітнього навчально-виховного комплексу № 48 Херсонської міської ради. Здобувачка освіти поділилась власним досвідом з впровадження технології вирощування малопоширеної культури інжиру на присадибних ділянках.

За рішенням журі обидві роботи визнано переможцями:

- І місце – робота Бурдуленко Вероніки, учениці 6-В класу (керівник – Кандиба А.В.) Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 30 з поглибленим вивченням предметів природничо-математичного циклу та англійської мови Херсонської міської ради;

- І місце – робота Дроботенко Валерії, учениці 7-А класу (керівник – Хаврусь І.М.) Херсонського загальноосвітнього навчально-виховного комплексу № 48 Херсонської міської ради.

Роботи-переможці направлені для участі в обласному етапі конкурсу до комунального закладу «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» Херсонської обласної ради.